iMac indahouse!

Pod prste mi pride novi iMac, zapakiran v lično, a vseeno desetkilogramsko škatlo. V škatli je spravljen Mac in vse ostalo (klikaj na fotke za povečave):

Naloga: usposobiti Microsoft Word in Adobe Acrobat Reader, bodisi na Mac OS X bodisi na Windows XP ali pa najbolje kar oboje. Po priključitvi treh kablov (napajanje, tipkovnica, miš) v center dogajanja in ob pritisku na gumb za prižiganje na hrbtni strani se je začel prebujati Mac OS X:

Kaj kmalu je stroj pripravljen za uporabo v vsej svoji tehnološki dovršenosti. Seveda je že pred prihodom iMac-a moja Toshiba z mreže snela vso potrebno in malo manj potrebno programsko opremo in tako ves čas sodelovala v namestitvenih postopkih:

Najprej se je potrebno seznaniti s čudno-čudnimi vhodnimi napravami v Mac-a. Tipkovnica minimalistična, a všečna in tipkabilna. Miš kratkorepa, brezkoleščna (kolesce nadomešča sledilna kroglica, nekakšno 3D kolo) in prikimavajoča (nima glavnih gumbov, ampak pritiskamo celotno miš proti podlagi):

Poleg žične vhodne dvojice je iMac-u priložen tudi Apple Remote. Z njim mašino uporabljamo kot nekakšen HTPC, torej pregledujemo svoje fotografije, poslušamo glasbo ali gledamo filme (DVD, lastna produkcija, DivX, na zahtevo z iTunes, zastonjski predfilmi v živo preko interneta itd.):

Želeno programsko opremo je potrebno nekako prenesti s Toshibe na Mac-a. Kljub temu, da on na mreži vidi njo in ji uspešno dvori z uporabniškim imenom in geslom, mu ona noče dati dostopa do njene notranjosti. Rešitev sem našel v obliki ženitnega posrednika – USB ključa, ki ga je Mac sprejel kar preko svoje tipkovnice:

Prvi poskus poganjanja Windows aplikacij na Macu, katerega resnih rezultatov roko na srce nisem pričakoval, je uporaba Mac-ovega orodja Crossover. Sledi njegova namestitev in testna namestitev nekako tipične Windows aplikacije, WinRAR-a. Crossover vedno prevzame pobudo, ko od koderkoli poženeš Windows aplikacijo (v mojem primeru kar z USB ključa) in jo poskuša namestiti. V primeru WinRAR-a gre brez težav (dokaz fotka spodaj desno). Kako pa je s programi brez namestitve? Browzar se ni uspel zagnati, Media Player Classic pa (filmov ne uspem zavrteti, ker se mi ne da ubadati z nameščanjem kodekov – prihranjeno za kak drug test). Občutki ob kratkotrajni uporabi Crossover-ja so torej mešani:

Sledila je ustreznejša rešitev uporabe Windows aplikacij. Direktna namestitev Windows XP! To je mogoče, odkar je Apple prešel na Intelovo platformo. Seveda nikomur ni v interesu, da bi povozil tako imeniten sistem, kot je Mac OS X, zato je potrebno Okna namestiti vzporedno. Apple je v ta namen ustvaril Bootcamp. Gre za orodje, ki z nekaj navodili s pomočjo miške odščipne kos particije Mac OS-a in ga dodeli Oknom, zapeče CD/DVD z okenskimi gonilniki za iMac-a, požene namestitev Oken in po namestitvi skrbi za dvojni zagon obeh operacijskih sistemov. Vendar tukaj nastopi težava. Apple je pred časom ustavil prenose Bootcampa, ker ga je iz beta različice potegnil v končno in ga vključil v najnovejšo verzijo Mac OS X – Leopard. Še dobro, da obstajajo alternativni kanali za dobavo programske opreme. Sistem ni imel nič proti temu početju, tako da je šlo vse kot po maslu. Spodaj lahko vidite pripravo in peko gonilnikov (vse kar je potrebno storiti je vstaviti CD/DVD v režo pekača) ter pripravo Windows particije (z drsnikom izbrati, kakšen delež ji privoščimo):

Po končanem postopku v Mac OS se Mac ponovno zažene in s CD-ja požene Windows namestitev:

An exciting new look. Na Mac-ovem zaslonu še kako drži! Zaslon je res neverjeten. Moja Toshiba ima zelo svetel zaslon z živimi barvami proti večini prenosnikov in celo kakšnemu namiznemu zaslonu, vendar njena belina ni nič proti Mac-ovi belini oprani s Persilom. Vsi vemo, kako dolgo traja namestitev Oken, zato si Mac-a, ogledam z njegove boljše strani. Poglejte samo te linije:

Okna medtem zmeljejo večino potrebnega in se uspešno prvič zaženejo. Uspeh!

Vstavim disk z gonilniki za Maca in vse se brez težav namesti. In kakšna je uporabniška izkušnja Windows na Mac-u? Navajanje tipkovnice bi trajalo nekaj časa, tudi miške. Jaz optimist, ki sem do tega trenutka večinoma (v bistvu maloma) klikal po MacBook-u, sem prepričan, da ima Mac-ova miška samo en gumb. Zato tudi priklopim običajno PC miško, ki poseduje tudi desno tipko. Zakaj? Da sploh lahko izvržem DVD z gonilniki. Edini gumb na iMac-u je namreč gumb za vklop/spanje/bujenje/izklop. Izmet CD/DVD se vrši programsko in zato je potrebno doseči priročni meni pogona. Seveda se ne dam in z Mac-ovo miško klikam v kombinaciji z raznimi tipkami na tipkovnici. Kar naenkrat se mi odpre priročni meni. Opa, kaj pa je bilo to? Ah, Mac-ova miška ima kljub vsemu dva gumba! Oz. enega, ki ga lahko pritisneš tudi na njegovi desni strani. Dokaz blamaže je PC miška priklopljena na drugi USB vtič tipkovnice:

Od tod dalje namestim še vso s strani lastnice želeno programsko opremo in zapustim Okna. Ob zagonu držim tipko Option oz. Alt, kar mi prikaže zagonski meni, in kjer lahko izbiramo med obema nameščenima operacijskima sistemoma:

Vrnem se v Mac OS, kjer se imam namen še malce poigrati. Poslušanje glasbe preko multimedijskega vmesnika in pod nadzorom daljinskega upravljalnika gre tekoče in nadvse preprosto:

Naslednja točka je predvajanje DVD filma oz. v mojem primeru kar legendarne risanke A je to!. iMac me prvič razočara. Uklonil se je pritiskom MPAA in zaklenil svoj DVD predvajalnik na regijo 1. Seveda lahko regijo zamenjamo, a samo petkrat v celotnem življnjeju Mac-a. Krivca za nekaj slabe volje sta verjetno proizvodnja za ameriški trg in pa moj hladen odnos do alternativnih rešitev tega problema. Za ubadanje z njimi nisem našel časa in/ali volje:

Takoj za tem me razveseli Dashboard, ki ima že privzeto vgrajeno vse to (analogno uro, koledar, vremensko napoved ipd.), kar sem moral za Windows XP poiskati sam:

Nadalje uspešno nastavim Apple Mail, da se razume z Gmail-om, skomponiram Odo radosti v GarageBand-u in napravim nekaj bedastih fotk v Photo Booth-u s pomočjo nad zaslon vgrajene kamere iSight. V iPhoto v parih sekundah s posnetih fotk odstranim vse svoje gube in mozolje z obraza. Z iSight posnamem tudi nekaj materiala za iMovie:

V njem posnetke zmontiram, dodam prehode, glasbeno podlago in napise. Nastane tole (mogoče imam samo jaz težave pri predvajanju, mogoče je kriv Google – v zadnjih sekundah se predvajanje ustavi – če se vam zgodi to, se iskreno opravičujem, a zamudili ste le seznam nastopajočih v posnetku):

Po vsej tej zabavi zame in napornem delu za Mac-a, ga očistim vse nesnage, ki ga je doletela zaradi prekomernega navdušenja testnih osebkov ob uporabi kamere in orodij za urejanje posnetkov, s pomočjo priložene krpice, zatem pa si mora garač tudi malce odpočiti in v miru počakati na lastnico, da ga pride iskat:

iMac, lepo sva se imela. Zaradi tebe je dan minil kot v trenutku. Hvala ti za vse in upam, da se bosta najini poti še križali. Če ne prej, ko bo šla Toshiba v pokoj, bo njeno mesto prevzel kateri od tvojih sorodnikov, recimo MacBook Pro-jev ali karkoli že bo pač takrat na trgu iz Đabuke.

– aly –

9 komentarjev to “iMac indahouse!”

 1. matjaz Says:

  Tudi sam sem se srečal z nekaj temi velikimi maci. Sicer ne tako podrobno, ampak precej površno.
  Občutki po tistih nekaj minutkah: Fakin zakon 24 colar, lušna a neuporabna miška, hud uporabniški vmesnik.
  Mnenje: Glede na ceno, ki je oderuška (primerki, ki so se znašli pred mojimi očmi, so stali skoraj okrogel star miljon), ga nima smisla nabavljat z razlogom, da potem furaš winse :D
  Je pa fency, ni kaj!

 2. aly Says:

  2.0GHz, 1GB, 250GB, 20″ za 1,2k€

  Winsi so gor iz enega samega razloga – napisati magistrsko nalogo v znanem okolju, ker se že mudi. Sem namestil M$ Office tudi na Mac OS, Win varianta bo verjetn v uporabi samo za dokončanje te naloge – Mac OS je preprosto preveč očaral :) Sicer je pa na ta sistem bil prednaložen še OpenOffice ter testni različici iWork in M$ Office, s čimer je mera polna. Cena tako nikakor ni oderuška pri vstopnih modelih, pri ostalih pa mogoče plačaš nekaj prestiža. Da gre res za kvalitetne produkte, recimo dokazuje dejstvo, da je najhitrejši prenosnik za poganjanje Viste sploh MacBook Pro.

 3. matjaz Says:

  Aha, tole je vstopni model, tisti so pa bili očintno mal bolj nabildani. Ampak tudi ta cena ni majhna (čeprav je recimo sprejemljiva), sploh za podpovprečen (v primerjavi s PCji) računalnik.
  Sicer pa, če mašina služi browsanju, filmom, muski, kakšnemu wordu (pa tudi kakšnemu grafičnemu oblikovanju itd)… vse te zadeve mac res opravi lepše kot pc :)

 4. UDO Says:

  Jst sm tastarga iMaca v bofu sprobu in že tist je bil zakon.

  Vidim, da maš na svoj toshibi orodno vrstico pametno postavljeno (tko ko jst :D)

 5. Tornado Says:

  mac je za pusije :D

 6. aly Says:

  UDO, sma čist prepametna! Tornado, ti pa ne pravi budalo iz sebe – ljudje mogoč ne bojo opazl, da nisi v resnici tak :]

 7. zigak Says:

  Živjo, mene pa zanima, kako se ta iMac hladi? Kje, če sploh ima ventilatorje?
  Oziroma še bolj natančno, kako ima izvedeno hlajenje napajalnika? Je napajalnik posebej ali je integriran v monitor?

 8. ZigaK Says:

  Zgleda fantastično. :D

 9. aly Says:

  Ventilatorji so trije, “izpušna” luknja pa je samo ena – na zadnji strani nad priključkom za elektriko. Več o hlajenju tukaj. Sicer pa je vse (tudi napajalnik) razen tipkovnice, miške in daljinca znotraj monitorja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: