Drive by: predlog spremembe izvajanja

Drive by je izraz, ki se pri nas najbolje pokriva s patizansko taktiko udari-in-pobegni (hit-and-run), le da se uporabljajo vozila. V sodobni kulturi sta tako izraz kot sama tehnika postala popularna v raperskih krogih, začelo pa se je z ubojem 2Pac-a. Od tam se je izraz razširil v najsodobnejšo kulturo – računalniške igre, pri katerih ne moremo mimo najbolj razvpite serije Grand Theft Auto (uradna stran). Ravno skozi igre te serije sem izraz spoznal tudi sam na dva načina – da sem ga v igri izvajal in bil njegova tarča. Iz te neprecenljive izkušnje sem spoznal, da na tem nekaj ni vredu.

Nekoč me je ena vožnja okoli večjega krožišča navdahnila za nov model izvajanja drive by-a. Pri tem sem se seveda zavedal, da mora nov način biti še vedno sodoben, še vedno ameriški in še vedno nevaren, da je privlačen, a hkrati malo manj rigorozen. Drive by, kot sem si ga zamislil, vključuje stranko (potnike v avtomobilu), ki namesto krogel uporabljajo kovance in ponudnika v sredini krožišča, ki ostaja tarča, vendar sprejema kovance. Ponudnik namreč ne bi bil tam, da umre, ampak da ponudi Hitro hrano 2.0. Pri uvozu v križišče bi namreč stranka naročila, kaj želi pojesti, ponudnik bi hrano pripravil in jo stranki izročil pri njenem želenem izvozu iz krožišča. Če hrana ne bi bila na voljo ob prvem prihodu do želenega izvoza, bi se stranka pač odpeljala še en krog.

S tem bi se lotili kar nekaj perečih problemov:

 1. z optimizacijo izdelave naročil se izpusti toplogrednih plinov ne bi povečali na račun naročila hrane, saj bi se stranka samo zapeljala skozi krožišče,
 2. zmanjšali število smrtnih žrtev na cesti na račun drive by-a, ker bi stari način izginil iz vseh slovarjev,
 3. zamenjali hitri način umiranja (uboj) s počasnejšim (prekomerna telesna teža), kar bi povečalo donosnost zdravstveni industriji, ki bi lahko te ljudi zdravila s svojimi izdelki in storitvami,
 4. prenovili bi okoren sistem drive-in verig s hitro prehrano in omogočili nadaljnji razvoj te perspektivne industrije.

Skratka, menim, da je v zgoraj opisani ideji velik potencial in se zavzemam za to, da bi bila vključena v nacionalni program varstva okoljanacionalni program varnosti cestnega prometa, nacionalni plan zdravstvenega varstva in nenazadnje vključena v EU projekt Krepitev varne hrane v primarni proizvodnji.

3 komentarji to “Drive by: predlog spremembe izvajanja”

 1. matjaz Says:

  Popolnoma fantastična in fascinantna ideja!!!

  A jo boš (vsaj v testnem okolju) realiziral?

 2. aly Says:

  Za takšen projekt bi najverjetneje porabil preveč moči, ki jo raje investiram drugam, bi ga pa prav gotovo bil sposoben izpeljati, saj sem certificiran ManagEUr! Mogoče lahko vi, kolega, prevzamete ta projekt, glede na to, da posedujete identičen certifikat?

 3. matjaz Says:

  Bi, bi, ampak potem verjetno nikoli več ne bi mirno spal, saj bi imel ves čas na vesti, ker sem “ukradel” takšno idejo!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: