ŠOS je bos

Zakaj razmišljam o tem, da bi šel jutri demonstrirat PROTI demonstracijam ŠOS-a? Pa poglejmo, kakšne so zahteve ŠOS-a oz. njegovega vodstva:

  1. Zahtevi je minister Zupan ugodil, saj so opustili misel na šolnine.
  2. Zupan je prav tako obljubil 20.000 novih štipendij. Pohvale vredno.
  3. Prav tako je obljubil ohranitev študentskega dela, vendar z omejitvijo na 120 dni. 120 dni? To je skoraj polovica vseh delovnih dni v letu, kar je več kot preveč za študenta, ki si sploh zasluži takšno ime. Kdaj bo pa študiral, če bo celo leto delal?
  4. Višjo subvencijo za prehrano – izenačitev višine subvencije z regresirano prehrano za delavce v višini najmanj 800 SIT. Halo? Za Maribor to v večini primerov pomeni, da bomo jedli zastonj. Ljubljana in Primorska? Luksus se plača, pa še to v povprečju za kakšnih sto tolarjev na bon.
  5. Zaposlitev pol leta po diplomi. Le zakaj diplomant ne dobi službe v svoji profesiji? Ker morda ni potrebe po njej? Nekatere smeri so prenasičene in logično, dela za take diplomante ni. Po drugi strani smeri, ki so najbolj zaželene, samevajo. Kakšni zaposlitveni programi nekaj.

Ostalih zahtev ne bi komentiral, je pa res, da je ŠOS največji biser, t.j. brezplačni prevoz, umaknil s seznama ob ugoditvi prvima dvema zahtevama. In zakaj ne bom šel demnostrirat proti demonstracijam? Iz dveh preprostih razlogov. Ker bi to bila zguba časa in ker bi me gotovo križali kot izdajalca.

– aly –

14 komentarjev to “ŠOS je bos”

  1. Miloš M. » 2. Črna sreda… NE! Says:

    […] ŠOS je bos […]

  2. PlanB Says:

    Itaq, ŠOS ni le bos, ampak tudi nag …

    po moje tam dans ne bo jurja folka, ker fešte pač ne potekajo po dežju pa Siddharta še ne koncertira :))

  3. udo Says:

    LOL so tile. ŽE tko je minister zloooo popustil. Ampak tale ŠOS nima dost. Cepci, nimajo kei več za protestirat. Že tko ej preveč lepo :D

  4. aly Says:

    Problem je v študentskem delu. Za ŠOS-om so študentski servisi, ki se bojijo okrnjenega zaslužka. In kaj naredijo pod bojnim krikom “Pogajanja so propadla, ker študentski predstavniki niso izdali študentov!”? Izdajo nas, študente, tako, da nismo mogli danes kupiti bonov, ker “demonstrirajo”. Gnat lenobe, da naj delajo, ne pa zapravljajo čas in denar v LJ.

  5. Leon Says:

    Aly škoda je pet pritiskov na tipkovnico, glede te tematike. Tako ali tako je politika, samo igra, kako nategnit državljanje, pobrat v 4letih čimveč denarja in mirno živet do konca svojih dni in je tudi na nek način odraz (podobno kot otroci staršev) človeškega značaja. Kot pravi moj tast: če se bi v Sloveniji malo manj kradlo (miljardne in miljonske napravilnosti kar naprej povsod) bi vsak živel mnogo boljše, verjetno tudi študentje. In glede nato, da se iz vseh virov sliši, da v teh študentskih organizacijah ni nič boljše, dam vladi prav, da jim zavije vrat, ampak problem je, da bomo prišli z dežja pod kap – stanje v vladnih inštitucijah ni nič boljše.

    Strinjam se s teboj, da je brezplačen javni prevoz in podobne cvetke oslarija, kar se tieč pa subvencionirane prehrane in študentskega dela, pa sem mnenja, da naj ostane. Meni naprimer, je povsem vseeno, če ga ukinejo, saj se te vrste dela nisem posluževal nikoli (razen kakšne ankete in kej podobnega) – ker resno študiram in ko ne študiram, si tisti čas uzamem za počitnice. Po drugi strani, pa je redno delo nekaterim vir dohodka, da sploh lahko študirajo. Imam sošolko iz srednje šole naprimer, z povprečjem 9 na pedagoški ki je sedaj v 4 letih naredila dva letnika: eno leto dela, eno leto študira, saj doma tudi za kruh (dobesedno povedano) nimajo – če ji ukinejo to, je s študijem konec in verjetno se bo našel še marsikdo tak. Problem pri tem študentskem delu je le to, da se delo zlorablja (drugi na tvojo napotnico -> še vedno seda, preverjeno) in podobno -> naj vzspostavijo nadzor nad tem. Podoben primer lahko navedem za idejo o šolninah. Šolanje zastojn da, se absolutno strinjam. Možnost ponavljanja tudi. Ampak: če si po npr: treh letih še vedno v prvem letniku – povrni stroške šolanja (nekaj podobnega smo se že tako pogovarjal na faxu). Pa damo še npr možnost (če je nekdo zaj pri vpisu, ker je pretežk fax zanj), da se pol zimskem semestru izpiše. Prov rad bi videl, koliko folka bi se potem na fax vpisal in žrl na stroške države in se hodl na fax zajebavat, verjetno precej manj…

    Še bolj banalno pa se mi sliši, ko se folk bori za študentske domove (kr naprej se o tem posluša), a kaj ko je to samo drugi dom za žurke. Že ničkolikrat sem šel zelo pozno mimo študentskih domov (ne sicer v vseh): glasna glasba, na smrt pjani ljudje okoli, dretje itd. To je za vlado študetnski dom? Hahaha. To je zame banda. Škodilo res nebi, če bi študentski domovi res hoteli bit uporabni, da bi se uredila pravila kot je treba in se tudi nadzorovala (proti študentskim žurkam na mariborskem otoku nimam nič proti, ampak v študentskih domovih bi moral biti ves čas mir).

    Ob vseh krajah in takih banalnih zadevah, s katerimi se vlada ukvarja, pa jasno najebejo navadni državljani na svojih davkih (razlika med bruto in neto plačo) in socialnih pravicah v kurcu. Po novem naprimer otrok ni več upravičen do ortodonta, če ne gre za res hudo grdo oblikovane zobe, aparat za ravnanje zob za otroke pride slabega pol miljona, čakalne vrste v zdravstvu neskončne, o tem, da brez kuverte evrov 23 let stare punce, ki pada skupaj brez razloga, sploh na pregled ne dajo, ampak je to normalno, ne govorim. Da ne govorim o absurdnih pogojih in stroških če misliš imet družino (obdavčena je naprimer preživnina, ki jo plačuje en starš drugemu za skupnega otroka). Tale blog bolj ali manj berete fantje: ste se kdaj vprašali, koliko vez imate, da bo vaša punca dobila službo? Pri večinimi firm še vedno veliko veliko raje zaposlujejo moške, čeprav je zato na voljo celo boljša ženska (poznam nekaj direktorjev celjskih firm,…) In tako naprej? Zanimivo o stvareh, katere so res pereče (osebno zdrav kot riba – hvalabogu), pa zanimivo, ni resnih demonstracij. Pa niti operacijske mize niso sposobni kupit…?….

  6. Silvo Says:

    Leon z tvojim govorom se zelo strinjam, vse skupaj je ve preveč koruptivno da bi funkcioniralo vse normalno. Če dandanes nimaš nobenega poznanstva tako v državnih službah kot v raznih podjetjih sploh ne moreš nič narediti. Koruptivnost pa je tako povezana, da niti na sodiščih ne moreš nič pametnega izvedeti ali sploh kaj doseči. Zdajle nič ne rečem, da so vsi enaki in da bi zadeve posploševal vendar prinas v Murski se to vedno znova dogaja.

    Za te demonstracije pa bi samo to povedal, kolko sem izvedel iz Aleševega pogovora z njim, da študentski servisi skrbijo samo za svoje vprid in da jim je za študente zadnja skrb. Ob enem bi pa opomnil, da za delo ki bi ga naj omejili na 120 dni je mal napeto vsaj zame. Delam vsako soboto vsaj 10 ur in včasih tudi ob petkih in nedeljah, to je včasih 3 delovne dni na teden ali se bo obračunavalo na ure (8 ur en delavnik) ne vem. Opustil sem pa še 2-3 mesece dela skozi počitnic, saj ima oče podjetje in moram delati zaradi delovnih izkušenj in prakse, Zato mi pride vse skupaj čez 120 dni, kot si že sam omenil nekateri moramo. Čeprav cel teden študiram in hodim na predavanje, še vedno najdem nekaj časa za delo in predvsem čaz za prijatelje.

    Za druge politične posle bi pa raje bil tiho in da sploh ne govorim o njihovem delu in zasedovanju v parlamentu (tako ali tako nikogar ni) če pa vsi upravljajo še drug poklic in na veliko vlečejo samo sesedni denar.

    (…)

  7. Silvo Says:

    Se še enkrat opravičujem, da nisem nič omenil na Aly-jev artikel, ki je bil dobro napisan in osredotočen na pravilne detajle nepravilnega dela in ravnanja študentskih servisev. Še boljše bi bilo, če bi objavil te komentarje njim pod nos, da bi se zavedali svojih dejanj in tudi to mislim jih nebi vrnilo nazaj k treznemu razmišljanju (pameti) in da ne ge za njih ampak za nas študente.

  8. fiki Says:

    Mogoče bi se Aly, ki ne pozna dejstev in pavšalno “nabija” rajši spraševal, zakaj BI šel protestirat in ne obratno ter to argumentiral. Mogoče bi prišel do drugačnih zaključkov. Drugače se pa z vsemi delno strinjam.

  9. aly Says:

    Stanje poznam toliko, kot to čutim na lastni koži in kolikor mi prodajo vodilni slovenski mediji ter Statistični urad RS. Jaz bi šel protestirat, ampak precej za druge ideje.
    Jasno je, da je treba nekaj spremeniti na področju visokega šolstva, kar kažeta že sama podatka, da je povprečna študijska doba na UNI skoraj 7 in na VŠ programih skoraj 5,5 let. To pomeni v povprečju 2 leti daljši študij kot je to predvideno. Nekaj je narobe. Kaj vse, ne bi zdaj našteval, moram pa reči, da je študij čisto preveč korenčka in čisto premalo palice.
    Spremembe so potrebne, vendar vse zamisli vlade niso korak v pravi smeri, ŠOS-ovo držanje na okopih pa še toliko manj.

    P.S.: Tisto sredo nisem mogel kupiti bonov, ker so se oni s študentskih servisov “borili za naše pravice”. Da bi lahko delali več kot 120 dni na leto in bi oni še naprej prosperirali in se okoriščali z žulji študentov.

  10. fiki Says:

    Jaz bi tudi raje protestiral za malo drugačne ideje, ampak nimam te možnosti. Ali se priključim šosu ali pa protestiram sam. Ampak je več možnosti za uspeh če se aktiviramo vsi skupaj kot Študentje. Pač vsak malo zamiži na eno oko in tolerira tistih nekaj “čudnih” zahtev. Bistvene zahteve pa so šolnine, študentsko delo, bolonjska reforma itd. Tukaj pa ne more biti ločenih mnenj. No ja, obstaja še varianta, da se distanciram od vsega in ne protestiram, ali pa sem kot študent celo proti študentom, torej sebi (oziroma zdajšnjim dijakom). Je pa apatičnost najslabša izbira. Francoski študentje so lahko ponosni na sebe. Množično so šli na ulice za mnogo manjše pizdarije, kot so te naše. In se niso špraševali koliko zasluži predsednik (ki dobi za polni variabilen delavnik nekaj nad 100 jurjev) organizacije, ki jih je vabila z letaki k demonstracijam. Gre za to, da študentje pokažejo svojo moč in enotnost in takon probajo vplivati na vladne odločitve v svojo korist (ki je evidentna in ne more biti stvar debate).

    Glede trajanja študija. Tudi v drugih evropskih državah je trajanje podobno (npr. Italija). Izjema je pa npr. Anglija, ker imajo pač že dobro vkoreninjen t.i. bolonjski sistem, ki ga Slovenija le s težavo uvaja.

    Moj dober kolega dela kot prodajalec bonov v lj. Službo je dobil preko razpisa (ni v nobeni študentski organizaciji) in zasluži preko študenta okoli 800 sit na uro. Torej je študent, ki se “okorišča” tudi s svojimi žulji. Ne vem kakšna je razlika med nekom ki kelnari ali tistim, ki prodaja bone. Oba zaslužita isto in delata isto. In na isti način. Torej se tudi kalnarca tvojega najljubšega lokala okorišča s tvojimi žulji? Zanimivo.

  11. aly Says:

    Mogoče se na koncu nisem najbolje izrazil. Če malo obrnem zadevo: V čigavo korist sta torej protestirala tista dva študenta z vsakega prodajnega mesta? Se res ni našel nihče, ki bi bil voljan tisti dan delati? Da niso prodajali bonov, je moral nekdo (s študentskega servisa?) to vsaj odobriti. Ali pa je celo forsiral? Ne vem, ampak ugibam, da je šlo za lepo “marketinško” potezo servisov. In ti so tisti, ki se okoriščajo z žulji študentov.

  12. fiki Says:

    Če sta študenta protestirala, sta za svojo korist. Res je, da bi mogoče raje delala na bonih, ampak nista imela možnosti. Zato ker so na šou-lj vladale izredne razmere zaradi protestov. Vso energijo in kadre so vložili v organizacijo. Glavni razlog pa je, da so hoteli pokazati: “Danes ne morete kupiti bonov. Če ne boste demonstrirali, jih ne boste mogli nikoli več.” Študentom je pač vseeno, dokler jih ne udari. Takrat bo pa prepozno.

    Drugače pa je delodajalec prodajalcev bonov Šou-lj (resor za socialo) in ne študentski servis. Imajo le skupne prostore, ker pač oboje spada pod šou.

    In študenski servisi se ne okoriščajo z žulji študentov, ampak se kvečjemu debelijo (nekateri tudi propadajo ali se združujejo) na račun delodajalcev in države. Študent namreč dobi plačano vso delo in se mu nič ne odbije od zaslužka. Delodajalec pa plača mislim da še 10 % študentove plače servisom kot nadomestilo za opravljanje javne službe (koncesijska dajatev). Od tega denarja (skupaj 10%) dobi servis (menda) polovico (5%) za svoje delovanje. Ostalo pa si razdelijo šou, škis, … Sicer se pa ta delitev z novim Zakonom o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (ZZZPB) spreminja. Predlog je, da bi od teh skupnih 10% koncesijke dajatve, 45% (torej 4,5%) dobili servisi, 45% šou (oz. bi šel za obštudijske in interesne dejavnosti študentov), 10% pa bi šlo za štipendije. Možna je tudi delitev 35%, 35%, 30%. K temu bi lahko študentsko delo posredovali tudi Zavodi za zaposlovanje, ki bi vseh 100% koncesijske dajatve dali za štipendije.
    In če boš šel delat preko Zavoda, boš še vedno dobil isto plačo. Torej se nihče ne okorišča s tvojimi žulji.

    Sevisi živijo od koncesijskih dajatev. Njihovo delovanje pa regulira država. Torej je kriva država, če imajo nekateri servisi preveč kapitala. Je pa res, da ima tudi Nigrad v MB palačo iz marmorja. Torej je to problem, ki se nanaša na vsa podjetja , ki opravljajo javne službe.

    Torej ni pravilna trditev, da se na račun študentov okoriščajo (glede prodaje bonov) prodajalci bonov, Šou, ki skrbi za prodajo bonov ali servisi, ki s prodajo bonov nimajo nič.

    Servisi tudi pri svojem delovanju posredovanja dela ne kradejo tebi, ampak podjetjem in državi. Ker pa jim to omogoča država (ki jih nadzira, regulira, postavlja zakonske omejitve, je skratka za njih odgovorna) je ona kriva za vse nepravilnosti. In spet končamo pri naši “krasni” vladi.

  13. aly Says:

    Ne vem, zakaj je treba olepševati zadevo, če nekdo dobi keš v višini 5% moje plače s tem, da me ima v evidenci in mi sprinta napotnico ali dve. Ali da delodajalec dodatnih 10% ali pa imam jaz 10% nižjo urino postavko je pa čisto vseeno. Študentske organizacije so druga pesem.

    Predvidevam, da je ZZZPB del reform, tako da mora zaradi znižanja odstotokov zalužkov servisov in študentskih organizacij obojim iti v nos. In ravno to moti mene. Če je v postopku oblikovanja nov zakon, ki za študente ne pomeni nobene (vsaj direktne ne) spremembe in si samo vpleteni drugače razdelijo tistih 10%, zakaj je treba peljat tako paniko? O ukinitvi bonov mislim da ni bilo govora.

  14. fiki Says:

    V vsakem primeru bo šlo 10%. Bo pa problem, ker bodo propadli servisi, zavod pa bo nudil slabšo kvaliteto storitev. Tako bodo tudi študenti na slabšem. In tudi študentski organizaciji bodo šteti dnevi. Je pa šos edina oblika študentske organiziranosti, ki se lahko pogaja z vlado in ki lahko predstavlja študentske interese kot homogeno celoto. Je tudi edini subjekt, ki kakorkoli reagira na vladne reforme visokega šolstva (npr. na bistroumno potezo izenačitve starih in novih ravni izobraževanja, glej http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200646&stevilka=1964), ker noben drug nima jajc (npr. fakultete ali univerze). In šos ima moč in jaca zaradi neodvisnega financiranja. Če tega ne bo, bo propadel tudi šos. Mogoče ga bodo prevzeli podmladki strank?

    Govorilo se je o omejitvi študentske prehrane na menze. In to je prvi korak k ukinitvi.

Komentiraj