Primeren odziv?

Miren večer v hotelu zmoti prediren zvok alarma. Požarnega alarma ne slišim prvič, tako da stopim na hodnik pogledat kje gorí. Sredi krožne ture po 2. nadstropju naletim na ne preveč močan smrad, a zato toliko bolj gost dim. Rdeča utripajoča luč nad vrati minikuhinje kliče po pozornosti. Na štedilniku voda, ki bi se morala greti, a je revica že v fazi močnega izparevanja. Džezva sočustvuje z njo, a ne more ustvarjati dima, zato raje smrdi. Odmaknem džezvo s prevročega mesta, izklopim grelno telo ter odprem okno v kuhinji in na hodniku, da ustvarim t.i. durhcug. Preiskava prizorišča razkrije indice, da je nekdo skušal skuhati kavo, a ga je učinkovitost električne energije porazila. Dokaz št. 1: džezva z malo vroče vode na štedilniku. Dokaz št. 2: vrečka kave Barcaffe z okrog 20g kave ob džezvi. Dokaz št. 3: žlica ob vrečki s kavo.

Situacija se hitro razpiha, a alarm se dere dalje. Tu in tam pogleda iz sobe kakšna glava in vpraša, za kaj se gre in na hitro razložim situacijo. Očitno ne namerava nihče od hotelskega osebja priti na prizorišče, zato nezaščitenega zapustim in se na poti do recepcije ustavim v sobi ter oblečem majico, da ne zanemarim enega osnovnih dosežkov naše civilizacije. Receptorka je polno zaposlena s telefoniranjem, a vseeno uspe slišati, kaj se je zgodilo zgoraj. Prizna, da ji na monitorju kaže alarm v drugem nadstropju, ampak ga ne zna ugasniti, zato sprašuje tiste, ki to obvladajo. Da, ugasniti požarni alarm je prva stvar, kateri je potrebno v takih primerih posvetiti vso pozornost. Peklenski stroj, ki moti počitek gostov!

Da pa bi v tej zgodbi bili priča še eni ustrezni reakciji, je poskrbel zločinec, ki se je vrnil na prizorišče. Tako vsaj ugotovim, ko se vrnem v kuhinjo. Pospravil je namreč žlico in odnesel vrečko s kavo. Na zažgano džezvo pa je kar pozabil, saj sama, zažgana in še kar napolnjena z vodo stoji tam v pomivalnem koritu.

– aly –

3 komentarji to “Primeren odziv?”

  1. matjaz Says:

    Dober primer, kako lahko protipožarni sistem služi le kot kup dragih nepotrebnih naprav, ki jih je zapleteno ugasnit, ko se vklopijo :D

  2. UDO Says:

    Jst sem bil priča številnim “popolnim” izparevanjem vode, ko so cimri pristavili vodo za čaj.
    Večkrat pa je električni kuhalnik (ne plin, ker so imeli nekateri cimri fobio pred njim) premagal mleko. BIlo je mnogo toga :D

  3. aly Says:

    Še dobro, da so bili ta in ostali alarmi lažni, sicer bi se zgodbe lahko razpletle čisto drugače.

Komentiraj